Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní
75 min.
Ingredience
- Čokoládová poleva
- 115mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 220gramůČokoláda na vaření
- Karamelový krém
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceVoda pitná
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 115lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 60gramůMáslo arašídové
- 2kusyBanány
- Na ozdobu
- Na posypání válu
- 190lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Na vytření a vysypání formy
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 190lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Těsto
- 3kusyVejce slepičí
- 2gramyMáslo čerstvé
- 40gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 20gramůKakao - prášek
- 60gramůCukr moučkový
- 190gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2028 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
142 g
Sacharidy
162 g
Vláknina
16 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Menší čtvercový pečící plech nebo dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky si odložíme.
- 2V míse vyšleháme pokrájené změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně do pěny zamícháme žloutky a znovu šleháme, až vznikne krém. V druhé míse prosátou hladkou mouku smícháme s Maizenou (kukuřičným škrobem) a kakaem. Mouku pak budeme postupně přimíchávat do máslového krému. Dobře propracované těsto zakryjeme a odložíme na hodinu do lednice.
- 3Mezitím v hlubší pánvi přivedeme cukr s vodou do varu, mícháme do doby, až se nám vyvaří voda a cukr začne karamelizovat. Karamel by měl mít zlatohnědou barvu. Pánev odstavíme z plotny, za stálého míchání ke karamelu přidáme máslo a smetanu, až nám vznikne hladký krém. Když krém vychladne, zamícháme do něj ještě ořechové máslo a na plátky pokrájené oloupané 2 menší banány. Karamel pak odložíme do lednice na 2 hodiny. Troubu si předehřejeme na 180°C.
- 4Těsto na dort dáme na pomoučený vál, vyválíme ho, opatrně ho přeneseme (například pomocí pečícího papíru) do formy a dáme do trouby péct na 20 minut. Upečený dort necháme vychladnout, poté na něj naneseme karamelový krém, který uhladíme.
- 5Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, poté ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou kvalitní čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poleva by měla být hladká, bez hrudek.
- 6Celý povrch dortu polejeme polevou a než zatuhne, ozdobíme ji několika polovičkami vlašských ořechů a dáme ho do lednice ztuhnout.
- 7Dort před podáváním krájíme ostrým, širokým nožem, který si nahřejeme v horké vodě (zbytky vody na noži vždy setřeme papírovou utěrkou).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.