Čokoládový dort se žužu
70 min.
Ingredience
- Čokoládová poleva
- 225gramůČokoláda hořká
- 45gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceVoda pitná
- 3lžíceCukr moučkový
- 45gramůMáslo čerstvé
- 90gramůOřechy vlašské
- 165gramůCukr třtinový
- 215gramůMouka polohrubá
- 200gramůCukr krupice
- 30gramůKakao - prášek
- 75gramůBonbóny Marshmallow
- 4kusyVejce slepičí
- 0,25lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 60gramůSušenky Club - máslové
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
709 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
30 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
5 g
Cukr
68 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku rozpustíme 120 g másla nebo margarínu. Odstavíme z plotny a přimícháme nasekané ořechy, drobky sušenek a hnědý cukr. Dvě dortové formy o průměru 23 cm vyložíme papírem na pečení a vymastíme trochou másla. Připravenou hmotu rozdělíme do těchto dvou dortových forem.
- 2V míse utřeme mouku, cukr krupici, kakao, prášek do pečiva, vejce a zbytek másla. Můžeme použít šlehač. Těsto opět rozdělíme do forem a rozetřeme.
- 3Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Po upečení ihned dorty vyklopíme na mřížku a stáhneme papír. Jeden z korpusů dáme ještě horký na podnos ořechovou stranou nahoru a posypeme ho kousky žužu. Ihned ho přiklopíme druhým dílem, ořechovou stranou nahoru tak, aby se žužu ihned rozpustilo.
- 4Do dortu zapíchneme špejli, aby vrchní díl neklouzal. Necháme vychladnout, pak ho dáme do lednice, aby zcela ztuhl.
- 5Z dortu vyndáme špejli, potřeme ho polevou navrchu i po stranách. Před podáváním necháme znovu ztuhnout.
- 6Čokoládová poleva: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a vodu. Mícháme, až se vše rozpustí a spojí. Odstavíme, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme cukr. Mícháme, aby byla poleva hustá a dobře se roztírala.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.