Čokoládový dort z podmáslí

65 min.

Ingredience

  • Krém
    • 2kusyVejce slepičí
    • 300gramůCukr krupice
    • 90gramůMáslo čerstvé
    • 250gramůMouka polohrubá
    • 60gramůKakao - prášek
    • 120gramůPoleva čokoládová
    • 3lžíceLikér pomerančový
    • 350mililitrůMléko - podmáslí
    • 0,5lžičkaTresť rumová
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
133 g
Vláknina
4 g
Cukr
101 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.
  • 2
    Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.
  • 3
    Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.
  • 4
    Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.
  • 5
    Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.