Čokoládový dort z podmáslí
65 min.
Ingredience
- Krém
- 90gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceMléko plnotučné
- 2lžičkyTresť vanilková
- 450gramůCukr moučkový
- 2kusyVejce slepičí
- 300gramůCukr krupice
- 90gramůMáslo čerstvé
- 250gramůMouka polohrubá
- 60gramůKakao - prášek
- 120gramůPoleva čokoládová
- 3lžíceLikér pomerančový
- 350mililitrůMléko - podmáslí
- 0,5lžičkaTresť rumová
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
760 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
24 g
Sacharidy
133 g
Vláknina
4 g
Cukr
101 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.
- 2Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.
- 3Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.
- 4Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.
- 5Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.