Čokoládový koláč s dýní
140 min.
Ingredience
- Dýňové pyré [40674]
- krém
- 450gramůSýr smetanový almette
- 240gramůDýňové pyré
- 1kusCukr vanilka
- 1lžíceLikér krémový - Baileys
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 85gramůČokoláda hořká
- 7decilitrůVoda pitná
- 3lžíceCukr moučkový
- šlehačka
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceCukr moučkový
- 1lžíceLikér čokoládový
- těsto
- 140gramůSušenky BeBe kakaové
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMed včelí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 1baleníPralinky
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
591 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
30 g
Sacharidy
75 g
Vláknina
6 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící medu. Pak přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22–23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se nám těsto lepí na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.
- 2Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10–15 minut.
- 3V míse si vyšleháme jemný tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým a vanilkovým cukrem a 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a 1 lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém.
- 4Rozlámanou čokoládu dáme do misky, kterou posadíme na hrnec s 5–7 dl vody a nad parou ji rozpustíme. Když je čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému.
- 5Na korpus naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém postupně lžící naneseme na světlý krém. Pomocí vidličky čokoládový krém mírně zamícháme do světlého krému, aby nám vznikla mramorová mozaika.
- 6Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova.
- 7Mezitím si vyšleháme likérovou šlehačku. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.
- 8Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Pak ho ozdobíme šlehačkou, rumovými pralinkami a podáváme.
- 9Dýňové pyré [40674]:
- 10Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.
- 11Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc. Druhý den ho použijeme podle potřeby, zbytek odložíme do zavařovací sklenice.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.