Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou
49 min.
Ingredience
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceKakao
- 20gramůCukr vanilka
- 60gramůMáslo čerstvé
- 160gramůCukr krupice
- 140gramůČokoláda hořká
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 200 g čokoládová poleva
- 200gramůZakysaná smetana
- Na polevu
- 250gramůPovidla švestková
- 2lžíceMed včelí
- 60mililitrůBrandy
- Na vymazání plechu
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 60gramůHera
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
376 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
18 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
1 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme prosáté kakao, vanilkový cukr, na kousky pokrájené máslo a 80 g cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku, vložíme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do jejího rozpuštění. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do čokoládové hmoty, nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme.
- 2Dortovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 170 stupňové teplotě 40 - 45 minut.
- 3Povidla s medem důkladně zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme, přilijeme brandy a dobře promícháme. Upečený koláč po vytažení z trouby ihned potřeme připravenou ještě teplou polevou a necháme mírně vychladnout. Potom sundáme stěny pečicí formy. Do vhodné nádoby dáme na kousky nalámanou čokoládu. Nádobu umístíme nad horkou vodní lázeň, stálým mícháním rozpustíme čokoládu na hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout, poté jí přelijeme povrch povidlové polevy.
- 4Vložíme čokoládu ztuhnout do lednice. Krájíme podle porcí na úhledné trojúhelníky, pokládáme na jednotlivé dezertní talířky, ke každé porci přidáme zakysanou smetanu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.