Čokoládový koláč s vlašskými ořechy
55 min.
Ingredience
- 125gramůOřechy vlašské
- 210gramůMáslo čerstvé
- 120gramůČokoláda 70% kakao
- 200gramůCukr krupice
- 4kusyVejce slepičí
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 0,25lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
571 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
41 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Dortovou formu, nejlépe čtvercovou, vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme do chladničky ztuhnout. Ořechová jádra nahrubo nasekáme. Máslo nakrájíme na menší kostky. Čokoládu nalámeme na kousky.
- 3Ve větším kastrole se silným dnem rozpustíme máslo a čokoládu, stále mícháme, až se vytvoří hladká hmota. Vmícháme cukr a zhruba ještě 2,5 minuty zahříváme a mícháme (cukr se nerozpustí beze zbytku). Hmotu přelijeme do čisté misky a necháme zhruba 8 – 10 minut chladnout.
- 4Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce a přimícháme esenci.
- 5V další míse smícháme sypké suroviny a tuto směs vmícháme do rozpuštěné čokolády. Mícháme pečlivě, až se utvoří kompaktní hmota. Na závěr přimícháme ořechy.
- 6Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 20 – 25 minut. Zda je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli lepí minimálně, je koláč upečený.
- 7Koláč necháme vychladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.