Čokoládový lanýžový dort
100 min.
Ingredience
- 300gramůCukr moučkový
- 750gramůČokoláda hořká
- 325gramůMáslo čerstvé
- 400gramůMouka polohrubá
- 400gramůCukr krupice
- 3kusyVejce slepičí
- 175mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 600mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1139 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
58 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
7 g
Cukr
105 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku se silným dnem rozpustíme 350 g nalámané čokolády, 225 g másla a 600 ml vody. Mícháme až se vše rozpustí, potom odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout.
- 2V míse vyšleháme vejce a postupně do nich zašleháme vlažnou čokoládovou směs. Přidáme mouku, cukr krupici a šleháme až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do hluboké, vymazané formy o průměru 23 cm.
- 3Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyklopíme na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.
- 4Mezitím si připravíme lanýžový krém: ve vodní lázni rozpustíme 120 g čokolády, když se rozpustí, necháme ji trochu vychladnout. Přimícháme moučkový cukr, zbytek másla a 4 lžíce smetany, mícháme až je krém hladký a vláčný. Asi 3 lžíce hotového krému si dáme do cukrářského sáčku s ozdobným koncem.
- 5Vychladlý dort rozřízneme vodorovně na tři vrstvy. V rendlíku se silným dnem rozpustíme 225 g čokolády a zbytek smetany, mícháme dokud směs mírně nezhoustne. Udržujeme ji teplou.
- 6Dort složíme po vrstvách a každou vrstvu pomažeme třetinou krému. Přelijeme ho polevou a dáme na 30 minut do lednice.
- 7Ztuhlý dort dáme na podnos a ze zbylého lanýžového krému nastříkáme ozdobný lem kolem spodku dortu. Zbylou čokoládu nastrouháme nahrubo a nasypeme ji kolem dokola při horním okraji dortu. Do středu položíme růži.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.