Čokoládový lanýžový dort

100 min.

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1139 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
58 g
Sacharidy
146 g
Vláknina
7 g
Cukr
105 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku se silným dnem rozpustíme 350 g nalámané čokolády, 225 g másla a 600 ml vody. Mícháme až se vše rozpustí, potom odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout.
  • 2
    V míse vyšleháme vejce a postupně do nich zašleháme vlažnou čokoládovou směs. Přidáme mouku, cukr krupici a šleháme až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do hluboké, vymazané formy o průměru 23 cm.
  • 3
    Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut chladnout ve formě, potom ho vyklopíme na mřížku a necháme ho zcela vychladnout.
  • 4
    Mezitím si připravíme lanýžový krém: ve vodní lázni rozpustíme 120 g čokolády, když se rozpustí, necháme ji trochu vychladnout. Přimícháme moučkový cukr, zbytek másla a 4 lžíce smetany, mícháme až je krém hladký a vláčný. Asi 3 lžíce hotového krému si dáme do cukrářského sáčku s ozdobným koncem.
  • 5
    Vychladlý dort rozřízneme vodorovně na tři vrstvy. V rendlíku se silným dnem rozpustíme 225 g čokolády a zbytek smetany, mícháme dokud směs mírně nezhoustne. Udržujeme ji teplou.
  • 6
    Dort složíme po vrstvách a každou vrstvu pomažeme třetinou krému. Přelijeme ho polevou a dáme na 30 minut do lednice.
  • 7
    Ztuhlý dort dáme na podnos a ze zbylého lanýžového krému nastříkáme ozdobný lem kolem spodku dortu. Zbylou čokoládu nastrouháme nahrubo a nasypeme ji kolem dokola při horním okraji dortu. Do středu položíme růži.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.