Čokoládový nadýchaný dort

50 min.
Evropa

Ingredience

  • Korpus
    • 40gramůKakao - prášek
    • 85gramůCukr moučkový
    • 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
    • 1kusVejce slepičí
    • 150mililitrůMléko plnotučné
    • 1mililitrVoda pitná
    • 3lžíceOlej rostlinný
    • 90gramůHladká mouka pšeničná světlá
    • 1lžičkaTresť vanilková
  • Krém
    • 1lžíceVoda pitná
    • 200gramůČokoláda 70% kakao
    • 400gramůSmetana
    • 0,75lžičkaŽelatina v prášku
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
153 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
10 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • 2
    Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.
  • 3
    V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.
  • 4
    Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.
  • 5
    Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.
  • 6
    Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.
  • 7
    Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
  • 8
    Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.
  • 9
    Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit
  • 10
    Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.