Čokoládový nadýchaný dort
50 min.
Ingredience
- Korpus
- 40gramůKakao - prášek
- 85gramůCukr moučkový
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1kusVejce slepičí
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 1mililitrVoda pitná
- 3lžíceOlej rostlinný
- 90gramůHladká mouka pšeničná světlá
- 1lžičkaTresť vanilková
- Krém
- 1lžíceVoda pitná
- 200gramůČokoláda 70% kakao
- 400gramůSmetana
- 0,75lžičkaŽelatina v prášku
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
153 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
10 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
2 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Vymažeme si máslem dortovou formu (ø 19 cm), respektive její spodní část a částečně její stěny zhruba do výše půl centimetru, a následně vysypeme polohrubou/hrubou moukou. Tak se těsto při pečení nepřichytí. Poté předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- 2Naváženou mouku, kakao a moučkový cukr prosijeme přes síto do větší mísy a přidáme kypřící prášek.
- 3V jiné nádobě rozšleháme vejce, vodu, vanilkový extrakt, olej a zhruba polovinu objemu mléka udávaného výše ve spojitou tekutinu.
- 4Poté si vezmeme do ruky metličku a postupně vmíchávám tekutinu do suché směsi v míse do spojité hmoty. Jelikož má vzniknout hladké těsto, přidáváme podle potřeby zbylé mléko a šleháme metličkou, dokud není těsto bez hrudek, krásně hladké, vazké a konzistence poctivého pudinku.
- 5Hmotu opatrně vlijeme do dortové formy a také do ní ze stěny mísy setřeme zbylé ulpívající těsto pomocí stěrky. Dáme na 20minut péct.
- 6Ve vodní lázni zahříváme 200 g smetany ke šlehání, maximálně do teploty 60 stupňů Celsia. Ve skleničce necháme 10 minut nabobtnat práškovou želatinu ve lžíci studené vody a poté ji ke smetaně přidáme.
- 7Nalámeme všechnu čokoládu a přidáme ji do smetany ve vodní lázni. Metličkou postupně rozpouštějící se čokoládu pomaličku zašleháváme, dokud nevznikne spojitá, hladká a úžasně chutnající :) hmota. Tu pak odstavíme z plotny a necháme ji zcela vychladnout.
- 8Na poslední fázi je potřeba řádně vychlazená kvalitní smetana, abysme z ní udělali úžasně nadýchanou pořádnou šlehačku. Smetanu tedy vyšleháme do tuha, vezmeme stěrku a postupně šlehačku přidáváme do čokoládové vychladlé směsi a pomalu vmícháváme, dokud se všechny složky řádně nespojí.
- 9Krém nanášíme lžicí nebo stěrkou na korpus,který můžeme libovolně dozdobit
- 10Dort vložíme na noc do lednice, aby krém pěkně ztuhl.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.