Čokoládový tvarohový dort
120 min.
Ingredience
- Náplň
- 225gramůČokoláda hořká
- 700gramůSýr krémový
- 300gramůCukr krupice
- 450mililitrůZakysaná smetana
- 3kusyVejce slepičí
- 300gramůCukr krupice
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMléko polotučné
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 155gramůMáslo čerstvé
- 20gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
955 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
56 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
3 g
Cukr
75 g
Postup přípravy
- 1Trochou másla vymažeme dno formy s pérovým uzávěrem o průměru 23 cm.
- 2Smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Rukama nebo hnětačem zapracujeme do těsta máslo, aby vznikla hrubá drobenka. Vidličkou přimícháme žloutky a mléko. Rukama vše spojíme na hladké těsto, vytvoříme dvě koule a dáme do lednice. Chladíme cca 1 hodinu.
- 3Troubu předehřejeme na 190°C. Jednu kouli těsta upěchujeme na dno formy. Pečeme 20-25 minut dozlatova, ve formě necháme korpus vychladnout.
- 4Mezitím si připravíme náplň: kousky čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Sýr utřeme s cukrem, kysanou smetanou a vejci. Do směsi přidáme čokoládu, dobře rozmícháme a vlijeme na hotový korpus.
- 5Druhou kouli těsta rozdělíme na 10 dílů, z každého vyválíme váleček 23 cm dlouhý. Pět válečků položíme 4 cm od sebe na povrch tvarohové náplně. Ostatní válečky položíme napříč přes první, aby vznikla mřížka. Konce válečků seřízneme podle formy.
- 6Dort pečeme 50-60 minut, pokud začíná těsto příliš hnědnout zakryjeme povrch dortu alobalem. Troubu vypneme a necháme dort ještě 50 minut v troubě dojít. Vyjmeme a necháme ve formě zcela vychladnout. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do chladu.
- 7Vychladlý moučník vyjmeme z formy, přendáme na tác a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.