Datlový koláč s brusinkami a s cukrovou polevou

135 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
491 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
5 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pečící formu (v tomto případě můžeme použít dortovou, nebo hlubší koláčovou formu), vymažeme lžící másla.
  • 2
    Dno formy vyložíme pečícím papírem. Troubu připravíme k předehřátí na 170°C.
  • 3
    Sušené švestky a datle pokrájíme nadrobno. Pomerančovou šťávu promícháváme na mírném ohni asi 10 minut. Teplou pomerančovou šťávu pak rozmícháme s polovinou nakrájeného ovoce do pastovité hmoty. Do ovocné pasty nakonec vmícháme 2lžíce cukru a strouhanou pomerančovou kůru, brusinky a rozinky.
  • 4
    Do hlubší mísy prosejeme mouku, perníkové koření a kypřící prášek do pečiva. Do sypké hmoty vmícháme také druhou polovinu nakrájeých švestek a datlí. Do vychladlé ovocné pasty vmícháme 3 žloutky.
  • 5
    Z ovocné hmoty se žloutky a sypkých surovin uhněteme hladké těsto. Nakonec vyšleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
  • 6
    Těsto přemístíme do připravené formy, zarovnáme stěrkou nebo nožem, a pečeme asi 90 minut. Ještě teplý, upečený koláč potřeme meruňkovým džemem a polijeme cukrovou polevou. Koláč servírujeme studený, jako pohoštění.
  • 7
    Cukrová poleva: 4lžíce moučkového cukru vymícháme dohladka
  • 8
    s 3 lžícemi vody. Na ztuhlou polevu naaranžujeme jemné plátky citrónové kůry.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.