Dezert jablečný skořicový

135 min.
Evropa

Ingredience

    • 1lžíceMouka žitná bílá
    • 50gramůCukr třtinový
    • 0,5lžičkaSkořice mletá
    • 1kilogramJablka
    • 1lžíceMléko plnotučné
    • 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 100gramůCukr krupice
    • 150gramůMáslo čerstvé
    • 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
547 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
22 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
5 g
Cukr
42 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Prosijeme do mísy mouku, smícháme s cukrem. Na kousky nakrájíme máslo, přidáme sůl, vodu a hněteme, dokud nevytvoříme těsto. Z něj vytvarujeme kouli a necháme odpočinout v lednici 30 minut.
  • 2
    Na 200 stupňů předehřejeme troubu, dortovou formu vytřeme máslem, těsto rozdělíme na dva díly, jednu polovinu vrátíme do lednice.
  • 3
    Posypeme vál moukou. Z těsta vyválíme kruh o kousek větší, než je dortová forma. Těsto zvedneme a omotáme kolem válečku, abychom ho mohli lépe vložit do formy. Přiřízneme okraje těsta a formu vložíme na 15 minut do lednice.
  • 4
    Smícháme skořici, cukr, mouku. Na těsto narovnáme jablka nakrájená na plátky, posypeme skořicovým cukrem a poklademe máslem. Druhou část těsta vyválíme stejným způsobem jako první, okraje těsta v dortové formě navlhčíme vodou, kruh těsta položíme na jablka a okraje spodní i horní vrstvy přitiskneme k sobě.
  • 5
    Uprostřed koláče uděláme dva zářezy, aby mohla unikat pára. Horní stranu koláče potřeme mlékem a posypeme lžící cukru. Pečeme 45 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.