Dezert se zapečenými jahodami a šlehačkovým krémem
27 min.
Ingredience
- 4kusyPiškoty cukrářské
- 25mililitrůGrappa
- 400gramůJahody zahradní
- 50lžicCukr moučkový
- Na posypání
- 1lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- Šlehačkový krém
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 50gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2332 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
61 g
Sacharidy
430 g
Vláknina
6 g
Cukr
313 g
Postup přípravy
- 1Troubu si předehřejeme na 200°C - zapneme jen vrchní spirálu. Omyjeme jahody, zbavíme okvětí a rozdělíme je na poloviny. Jednu část jahod rozmačkáme s cukrem na kaši, druhou polovinu jahod pokrájíme podle velikosti na čtvrtky nebo poloviny.
- 2Připravíme si šlehačkový krém: tři čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme do dvou misek žloutky a bílky. Misku se žloutky vložíme do horké vodní lázně. Přisypeme prosetý moučkový cukr a metličkou vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým extraktem do hustého bělavého krému. Pak misku s krémem dáme z horké vodní lázně pryč a necháme krém zchladnout. V druhé nádobě si vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku. Do vychladlého žloutkového krému postupně přimícháme tuhou šlehačku.
- 3Cukrářské piškoty trochu rozdrobíme a rozdělíme je na dno 4 malých zapékacích misek. Piškoty pokapeme italskou pálenkou Grappou. Pak do misek rozdělíme jahodovou kaši, na ni pokrájené jahody, které pokryjeme šlehačkovým krémem. Misky vložíme do středu předehřáté trouby a necháme je několik minut zapéct. Jakmile povrch krému má zlatou, až zlatohnědou barvu, misky vytáhneme z trouby. Necháme je chvilku vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovou příchutí a podáváme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.