Domácí housky II

50 min.
Česká republika

Ingredience

  • Na potření a posypání
  • Těsto
    • 150mililitrůOlej rostlinný
    • 250mililitrůMléko polotučné
    • 1lžičkaCukr krupice
    • 1kusVejce slepičí
    • 1lžičkaSůl
    • 42gramůDroždí
    • 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
380 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
18 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
2 g
Cukr
774 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a trochu mouky. Vše smícháme a necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Do vzešlého kvásku přidáme zbylé mléko a ostatní suroviny na těsto. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
  • 3
    Vykynuté těsto na vále znovu propracujeme a rozdělíme na kousky o velikosti meruňky. Vytvarujeme kuličky, které urovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky můžeme na povrchu nakrojit. Necháme kynout 20 minut.
  • 4
    Nakonec kuličky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 5. 2. 2017
Domácí housky II
I když dělávám housky z jiného těsta, chtěla jsem vyzkoušet zase něco jiného. Jelikož jsem na vytvarování použila raznici ve tvaru větrníku, tak jsem už na povrchu nepotírala vejcem a nesypala solí. O trošku více soli jsem ale přidala do těsta. Poměry ingrediencí jsou přesné, těsto jsem připravovala v domácí pekárně. Moc dobře se s ním pracuje. Vytvořila jsem 16 housek, pokud budou o velikosti meruňky, jak se uvádí v postupu, tak jich bude více, cca 20. Tyto housky jsem použila s netučnou tvarohovou pomazánkou. Jinak palec nahoru.🙂