Domácí karotkový likér

60 min.
Česká republika

Ingredience

    • 500gramůKarotka
    • 500mililitrůŠťáva karotková
    • 3mililitrySladová amyláza
    • 2mililitryPektolytický enzym
    • 100mililitrůSirup cukrový
    • 50gramůCukr hroznový (glukóza)
    • 0,5lžičkaKyselina citrónová
    • 200mililitrůVodka
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
107 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
14 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytou karotku nakrájíme nadrobno, smícháme s karotkovou šťávou a rozmixujeme. Šťávu s karotkou dáme do nerezového hrnce, přidáme sladovou amylázu (3 ml/litr) a zahřejeme na 80°C, teplotu udržujeme asi 15 minut.
  • 2
    Pak necháme extrakt pomalu vychladnout na 40°C, přidáme pektolytický enzym (2 ml/litr) a po pomalém vychlazení vše prolisujeme přes nylonový sáček.
  • 3
    Získáme aromatickou šťávu, kterou necháme 24 hodin v chladu. Pak šťávu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr.
  • 4
    650 ml mrkvového extraktu - šťávy - smícháme se 200 ml vodky, 100 ml invertního cukrového sirupu a 50 g glukózy. Podle chuti přimícháme kyselinu citrónovou.
  • 5
    Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.