Dort pro královnu

80 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
835 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
81 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
134 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    170g oloupaných mandlí posekáme nebo rozdrtíme. 70g si odložíme na ozdobení.
  • 2
    Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čokoládu nalámeme do rendlíku a rozpustíme ji ve vodní lázni.
  • 3
    V jedné míse smícháme hladkou mouku s mandlemi (100g) a s 2 lžícemi moučkového cukru (16g).
  • 4
    V druhé míse vyšleháme měkké máslo se 104g moučkového cukru do pěny. Poté do pěny budeme zašlehávat rozpuštěnou čokoládu a postupně žloutky. Vznikne hladký nadýchaný krém. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  • 5
    Bílky vyšleháme na tuhý sníh, do kterého přibližně v polovině šlehání přidáme 2 lžíce (16g) moučkového cukru.
  • 6
    Do připraveného krému budeme postupně zapracovávat 1/3 sníhu a připravenou mouku. Na závěr zamícháme zbytek sněhu.
  • 7
    Těsto nalijeme do dortové formy a dáme ji do trouby. Pečeme přibližně 30 minut. Upečený dort propíchneme špejlí, pokud se těsto nelepí, pak vyjmeme dort z trouby a necháme vychladnout - až potom odstraníme z dortu boky formy.
  • 8
    Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poté přidáme změklé máslo a znovu mícháme. Poleva by měla být hladká, bez hrudek. Vychladlý celý dort potřeme polevou a než poleva zatuhne boky posypeme nahrubo rozdrcenými mandlemi. Dort servírujeme, až bude poleva úplně ztuhlá.
  • 9
    Dobrou chuť.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.