Dort pro slavnostní příležitost

45 min.

Ingredience

    • 450gramůČokoláda hořká
    • 125mililitrůKoňak vaječný
    • 30gramůKakao - prášek
    • 350mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 450gramůSměs na bezlepkovou bábovku
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
502 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
34 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
44 g
Cukr
27 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Smetanu a vaječný likér zahříváme v rendlíku, až začne bublat. Vlijeme do mísy na rozlámanou čokoládu a šlehačem rozmixujeme, až vznikne hladký krém. Zakryjeme a necháme v lednici zhoustnout.
  • 2
    Mezitím si připravíme těsto na bábovku podle návodu na obalu.
  • 3
    Dva plechy o rozměrech 33 x 23 vyložíme papírem na pečení. Polovinu těsta dáme na jeden z plechů a rovnoměrně rozetřeme. Do zbylého těsta dáme tři čtvrtiny kakaa a dobře promícháme. Rozetřeme na druhý plech.
  • 4
    Pečeme oba pláty současně asi 10 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů. Hotové necháme 10 minut na plechu vychladnout, potom pláty vyklopíme a sloupneme papír. Necháme zcela vychladnout.
  • 5
    Šlehačem našleháme vychladlou čokoládu na hustý krém. Na velký arch papíru na pečení dáme světlý plát těsta, potřeme ho 5 lžícemi krému, přikryjeme tmavým plátem a potřeme ho znovu 5 lžícemi krému. Stejně pokračujeme dál, až skončíme posledním tmavým pruhem. Zbylý krém odložíme.
  • 6
    Dort zakryjeme a dáme do mrazáku, asi na 1 hodinu až krém zcela ztuhne. Dort složíme do tvaru trojúhelníku a potřeme ho zbytkem krému. Na povrchu ho posypeme zbylým kakaem. Můžeme ozdobit čerstvými jahodami. Ihned podáváme nebo dort uložíme do lednice.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.