Dort s čokoládovými dary moře

60 min.
Evropa

Ingredience

  • Na mandlový základ
    • 50gramůMáslo čerstvé
    • 180gramůCukr moučkový
    • 180gramůMandle plátky
    • 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 100gramůPoleva čokoládová
    • 100gramůBelgique ď Or
  • Na těsto
Počet porcí:
16

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
651 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
2 g
Cukr
27 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nasekáme nadrobno čokoládu a vhodíme do hrnku. Přilijeme smetanu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak necháme vychladnout. Na suchou pánvičku vložíme ořechy, opražíme a necháme vychladnout. Změklé máslo v misce ušleháme do pěny. K vytvořené pěně přidáme moučkový a vanilkový cukr. Do máslové pěny postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Opražené ořechy nastrouháme, dortové oplatky rozdrtíme a vše přimícháme do krému. Do velké skleněné mísy o průměru alespoň 20 centimetrů vložíme průhlednou potravinářskou fólii. Uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout.
  • 2
    Nachystáme mandlový základ. V hrnku rozehřejeme máslo. Přidáme cukr a stále mícháme, aby se úplně rozpustil. Když se rozpuštěné máslo s cukrem začne zabarvovat do hněda, přidáme mandlové lupínky a smetanu. Odložíme z ohně a umícháme na hustý krém. Pak opět vrátíme na plotnu a znovu vaříme. Dáváme ovšem pozor, aby hmota houstla, ale nehnědla.
  • 3
    Připravíme pečicí papír, na který namalujeme kruh o stejném průměru, jaký má skleněná miska. Namažeme ho zlehka olejem a vyrobený mandlový základ na něj naneseme. Počkáme, až vychladne a chladnou hmotu potom přesuneme na podnos, na kterém budeme dort servírovat. Na tuhý základ vyklopíme z mísy chladný dort a opatrně z něho stáhneme potravinářskou fólii. Nakonec hotový dort přelijeme polevou a ozdobíme bonbony z bonboniéry dary moře.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.