Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
65 min.
Ingredience
- Krém
- 250mililitrůMléko plnotučné
- 1gramMáslo čerstvé
- 1kusPudinkový prášek - vanilkový
- 5lžicCukr moučkový
- Na zdobení
- 200gramůFondán
- 1lžíceCukrové zdobení
- Základní těsto na dortový korpus [54522]
- 180gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 1lžičkaPomerančová kůra
- 1gramMáslo čerstvé
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
466 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
11 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
926 mg
Cukr
55 g
Postup přípravy
- 1Upečeme dortový korpus podle základního předpisu a necháme vychladnout.
- 2Příprava krému: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink.
- 3Změklé máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlý pudink.
- 4Korpus rozkrojíme, potřeme částí krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem i na povrchu.
- 5Fondán rozválíme na kulatý plát, který položíme přes celý dort (fondán musí sahat i přes strany dortu.) Povrch uhladíme a po stranách fondán hladce přimáčkneme. Přebytečný fondán po obvodu dolní strany dortu odkrojíme.
- 6Dort můžeme ozdobit např. stříbrnými perličkami.
- 7Základní těsto na dortový korpus [54522]:
- 8Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut.
- 9Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Potom pokračujeme v další přípravě podle receptu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 1. 3. 2016
Dort s jemným krémem potahovaný fondánem
Tento recept používám na všechny své dorty, je to klasika, která je jednoduchá a chutná každému.-)Do korpusu lze přidat gelová barva, nebo kakao:-)