Dort ze Španělské kuchyně
50 min.
Ingredience
- Krém
- 220gramůCukr moučkový
- 250gramůMáslo čerstvé
- 30decilitrůMléko polotučné
- 40gramůPudinkový prášek - kakaový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- Na ozdobu
- 300gramůKompot mandarinkový
- Poleva
- 220gramůCukr moučkový
- 30mililitrůMléko polotučné
- 6mililitrůPomerančová šťáva
- Těsto
- 5kusůVejce slepičí
- 120gramůCukr krupice
- 50mililitrůVoda pitná
- 100gramůMouka polohrubá
- 100gramůOřechy vlašské
- 12gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 250gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1161 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
72 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
2 g
Cukr
75 g
Postup přípravy
- 1Krém: Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme na hustou kaši. Do horké kaše přimícháme cukr, máslo, žloutek a ihned stáhneme z ohně. Horkou náplň mícháme tak dlouho, aby nám vychladla.
- 2Poleva: Do misky vlijeme mléko, pomerančovou šťávu, vsypeme cukr a mícháme tak dlouho, aby se rozpustil cukr a vypracovaná poleva byla hladká.
- 3Těsto: Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Krupicový cukr vsypeme do misky, přidáme žloutky a ušleháme na hustou pěnu. Přilijeme horkou vodu a promícháme. Do husté pěny za stálého míchání přimícháme téměř všechnu prosátou mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Vsypeme jemně pomleté ořechy a nakonec zlehka vmícháme z bílků vyšlehaný tuhý sníh.
- 4Připravené těsto vlijeme do máslem vymazané a zbylou moukou vysypané dortové formy. Vložíme ji do nahřáté trouby a pečeme 15-20 minut při středně vysoké teplotě. Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně ho rozkrojíme na dvě půlky, které naplníme krémem. Okraje celého dortu také potřeme připraveným krémem.
- 5Dort polijeme připravenou polevou.
- 6Krémem naplněný, polevou politý povrch dortu ozdobíme měsíčky mandarinek z kompotu. Celý dort položíme na dortový talíř a vložíme do ledničky, aby se dort zchladil a krém a poleva ztuhly.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.