Dortíky ze sýrového těsta s fíky

40 min.

Ingredience

  • krém
    • 140gramůMascarpone
    • 0,75decilitrSmetana 33% (šlehačka)
    • 0,5lžíceCukr krupice
    • 1lžíceCitronová kůra
    • 1lžičkaTresť vanilková
    • 10kusůFíky čerstvé
  • sýrové těsto
    • 175gramůMouka pšeničná hladká
    • 0,5lžíceCukr krupice
    • 40gramůMáslo čerstvé
    • 60gramůSýr Čedar
    • 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
691 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
36 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
7 g
Cukr
45 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosejeme 175 g hladké mouky, smícháme s 1/2 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžíce krupicového cukru, přimícháme 60 g nastrouhaného sýru Čedaru.
  • 2
    40 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 3
    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 4
    Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3-4 mm. Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Z těsta vykrojíme 9 koleček formičkou o průměru asi 8 cm, které natlačíme do formiček na muffiny.
  • 5
    Formičky dáme na plech. Pečeme je v předehřáté troubě na 190 °C 8-10 minut dozlatova. Po vychladnutí korpusy dortíků pomocí nože vyjmeme.
  • 6
    Připravíme krém ze sýru Mascarpone: do mísy dáme 140 g sýra, 0.75 dl smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry a 1 lžičku vanilkové příchuti. Směs vyšleháme do lehkého krému.
  • 7
    Čerstvé fíky dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Na dortíky ozdobně naneseme sýrový krém, ozdobíme fíky a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.