Drobenkový koláč se švestkami, malinami a zmrzlinou

105 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
3385 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
284 g
Sacharidy
217 g
Vláknina
5 g
Cukr
183 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 200 °C.
  • 2
    Těsto: Hladkou mouku prosejeme s krystalovým cukrem do hlubší mísy. Do směsi zapracujeme rukama rozměklé máslo, vodu a důkladným promícháním vznikne vláčné těsto, které zabalíme do alobalu a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout. Z odpočatého těsta z lednice vyválíme na plát na vále, který jsme posypali lžící hladké mouky.
  • 3
    Ovocná náplň: Švestky propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je chvilku okapat, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Maliny propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek a opatrně promícháme, abychom je nepomačkali, s nakrájenými švestkami a třtinovým cukrem.
  • 4
    Koláčová drobenka: Množství hladké mouky na drobenku promneme se 100 g másla, 75 g třtinového cukru. Když začne směs hrudkovatět, vmícháme lžičku mleté skořice a 100 g najemno nasekaných lískových ořechů.
  • 5
    Postup: Hotovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto ve formě propícháme vidličku a necháme ho ještě 30 minut odpočinout v lednici. Potom na těsto rozložíme připravenou ovocnou náplň, ovoce posypeme připravenou koláčovou drobenkou. Potom koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a porce koláče servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.