Drobenkový koláč se švestkami, malinami a zmrzlinou
105 min.
Ingredience
- Drobenka koláčová
- 130gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 75gramůCukr třtinový
- 100gramůOřechy lískové
- 1lžičkaSkořice mletá
- 16lžicZmrzlina vanilková
- Ovocná náplň
- 450gramůŠvestky
- 75lžicCukr třtinový
- 250gramůMaliny
- Příprava pečení
- Těsto
- 130gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr krystal
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3385 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
284 g
Sacharidy
217 g
Vláknina
5 g
Cukr
183 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu předehřejeme na 200 °C.
- 2Těsto: Hladkou mouku prosejeme s krystalovým cukrem do hlubší mísy. Do směsi zapracujeme rukama rozměklé máslo, vodu a důkladným promícháním vznikne vláčné těsto, které zabalíme do alobalu a necháme ho v lednici 30 minut odpočinout. Z odpočatého těsta z lednice vyválíme na plát na vále, který jsme posypali lžící hladké mouky.
- 3Ovocná náplň: Švestky propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je chvilku okapat, odpeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Maliny propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme stopek a opatrně promícháme, abychom je nepomačkali, s nakrájenými švestkami a třtinovým cukrem.
- 4Koláčová drobenka: Množství hladké mouky na drobenku promneme se 100 g másla, 75 g třtinového cukru. Když začne směs hrudkovatět, vmícháme lžičku mleté skořice a 100 g najemno nasekaných lískových ořechů.
- 5Postup: Hotovým plátem vyložíme vymazanou koláčovou formu a těsto ve formě propícháme vidličku a necháme ho ještě 30 minut odpočinout v lednici. Potom na těsto rozložíme připravenou ovocnou náplň, ovoce posypeme připravenou koláčovou drobenkou. Potom koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a porce koláče servírujeme s vanilkovou zmrzlinou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.