Francouzský jablečný koláč s mandlemi
60 min.
Ingredience
- 250gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMléko polotučné
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 1,4kilogramyJablko
- 120gramůCukr krupice
- 5lžicMarmeláda meruňková
- 50gramůMandle plátky
- 300gramůZakysaná smetana
- 1kusCitrony
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
460 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
27 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
588 mg
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.
- 2Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
- 3Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
- 4Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
- 5Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
- 6Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.
- 7Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.
- 8Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.
- 9Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.
- 10Podáváme se zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.