Francouzský jablečný koláč s mandlemi

60 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
460 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
27 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
588 mg
Cukr
15 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mouku smícháme se solí a vychlazeným máslem (pouze 150 g másla, zbytek půjde na náplň) a prsty zpracujeme na drobenku.
  • 2
    Poté přidáme studené mléko a vejce a vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvoříme kuličku.
  • 3
    Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme půl hodiny v lednici.
  • 4
    Poté vyválíme na asi 4 mm tlustý plát (já válím mezi pečícími papíry) a ten přeneseme do koláčové formy.
  • 5
    Těsto namačkáme k okrajům koláčové formy a dno propícháme vidličkou. Zatížíme fazolemi nebo nějakou nádobou vhodnou do trouby a pečeme 10 minut na 200 °C.
  • 6
    Poté fazole nebo nádobu sundáme a pečeme ještě 5 minut.
  • 7
    Jablka kromě 4 kusů oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dusíme je ve třech lžících vody, 100 g másla asi 20 minut.
  • 8
    Poté jablka propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k nim cukr a citronovou kůru a povaříme asi 5 minut. Tuto směs rozetřeme na předpečený koláč.
  • 9
    Jablka na ozdobu oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké měsíčky. Naskládáme je na koláč. Potřeme rozehřátou marmeládou, posypeme plátky mandlí.
  • 10
    Podáváme se zakysanou smetanou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.