Francouzský jablkový koláč
90 min.
Ingredience
- 370gramůLinecké (křehké) těsto
- 50gramůMáslo čerstvé
- 125gramůCukr krupice
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1špetkaCitronová kůra
- 2lžíceCalvados
- 2lžíceMarmeláda meruňková
- 780gramůJablka
Počet porcí:
8Postup přípravy
- 1Na pomoučeném válu rozválíme těsto a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.
- 2Na těsto položíme pečicí papír a dno posypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby a korpus pečeme 15 minut při 200 stupních Celsia.
- 3Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova.
- 4V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kousky nakrájená jablka (2 jablka ponecháme na ozdobu celá). Pod pokličkou zvolna povaříme za občasného promíchání asi 15 minut.
- 5Rozvařená jablka rozmixujeme nebo prolisujeme sítem na pyré. Lžíci cukru dáme stranou a zbylý cukr přidáme k jablkům spolu s citronovou kůrou a pálenkou. Zvolna povaříme do zhoustnutí.
- 6Pyré rozetřeme na korpus, poklademe plátky zbylých, oloupaných jablek, potřeme citronovou šťávou a posypeme lžící cukru.
- 7Koláč pečeme v troubě 30-35 minut při 180 stupních Celsia.
- 8Nakonec povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.