Francouzský jablkový koláč

90 min.
Francie

Ingredience

    • 370gramůLinecké (křehké) těsto
    • 50gramůMáslo čerstvé
    • 125gramůCukr krupice
    • 1lžíceCitronová šťáva
    • 1špetkaCitronová kůra
    • 2lžíceCalvados
    • 2lžíceMarmeláda meruňková
    • 780gramůJablka
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
334 kcal
Tuky
5 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
2 g
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na pomoučeném válu rozválíme těsto a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.
  • 2
    Na těsto položíme pečicí papír a dno posypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby a korpus pečeme 15 minut při 200 stupních Celsia.
  • 3
    Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova.
  • 4
    V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kousky nakrájená jablka (2 jablka ponecháme na ozdobu celá). Pod pokličkou zvolna povaříme za občasného promíchání asi 15 minut.
  • 5
    Rozvařená jablka rozmixujeme nebo prolisujeme sítem na pyré. Lžíci cukru dáme stranou a zbylý cukr přidáme k jablkům spolu s citronovou kůrou a pálenkou. Zvolna povaříme do zhoustnutí.
  • 6
    Pyré rozetřeme na korpus, poklademe plátky zbylých, oloupaných jablek, potřeme citronovou šťávou a posypeme lžící cukru.
  • 7
    Koláč pečeme v troubě 30-35 minut při 180 stupních Celsia.
  • 8
    Nakonec povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.