Francouzský koláč s jablky z pánve
75 min.
Ingredience
- Jablková náplň s karamelem
- 4kusyJablka
- 125gramůMáslo čerstvé
- 125gramůCukr krystal
- Před servírováním
- 3lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 185gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 125gramůMáslo čerstvé
- 125gramůCukr krystal
- 1kusVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
515 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
27 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
3 g
Cukr
46 g
Postup přípravy
- 1Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Do směsi zapracujeme (vemnutím rukama) rozměklé máslo tak, aby se ze směsi vytvořily máslové hrudky. Ve žloutku rozmícháme 75 g krystalového cukru, žloutek s cukrem zapracujeme rukama do hrudkové směsi, vznikne polotuhé těsto. Na válu, který jsme pomoučnili lžicí mouky, vyválíme z těsta plát o něco větší, než je obvod pánve, ve které koláč upečeme.
- 2Jablková náplň s karamelem: jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na silnější půlměsíčky. Na velké pánvi (která snese pečící teplotu 200°C) připravíme rozmícháním másla v cukru karamel. Horký karamel odstavíme z ohně, opatrně do něj naskládáme jablkové kousky slupkou dolů a 2 minuty zahříváme. Po této době jablka s karamelem odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Potom vyváleným plátem těsta jablka s karamelem přikryjeme těstem, těsto přitlačíme zlehka k jablkům a důkladně utěsníme na okrajích pánve. Takto připravený koláč pečeme tak, že ho i s pánví vložíme do vyhřáté trouby a při 200°C pečeme 25 minut.
- 3Hotový koláč překlopíme z pánve na servírovací talíř.
- 4Servírování: moučník servírujeme horký, posypaný 3 lžícemi moučkového cukru.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.