Francouzský meruňkový koláč
60 min.
Ingredience
- 1000gramůKompot meruňkový
- 3lžíceCitronová šťáva
- 125mililitrůVoda pitná
- 60gramůCukr krupice
- 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
- 1lžíceMartell cognac
- 500gramůKrém cukrářský
- 30gramůMandle plátky
- Těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 125gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
426 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
16 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme mouku s máslem a vypracujeme drobenku. Přisypeme cukr, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalené ve fólii necháme 30 minut v chladničce.
- 2Na pracovní desce těsto rozválíme a vyložíme jím větší kulatou koláčovou formu. Na těsto položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Korpus pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5-10 minut.
- 3Meruňky vložíme rozkrojenou stranou dolů do kastrolu. Přilijeme vodu, citronovou šťávu, přisypeme cukr a pod pokličkou zvolna dusíme asi 5 minut. Děrovanou naběračkou meruňky vyjmeme na papírovou utěrku a šťávu uchováme.
- 4Upečený, vychladlý korpus potřeme cukrářským krémem a povrch uhladíme. Na krém položíme meruňky řeznou stranou dolů.
- 5V misce smícháme kukuřičnou mouku s koňakem a přilijeme meruňkovou šťávu. Směs v kastrůlku povaříme do zhoustnutí a přidáme opražené plátky mandlí.
- 6Vzniklou polevou potřeme meruňky a koláč necháme vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.