Gravad lax
15 min.
Ingredience
- 50gramůCukr moučkový
- 12plátkůChléb toastový
- 120gramůSůl mořská
- 2kusyCitrony
- 6lžicKopr čerstvý
- 1lžícePepř bílý
- 450gramůLosos - filety
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
380 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
6 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
6 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Dva plátky lososa s kůží opláchneme studenou vodou a osušíme ubrousky. Do mělčí mísy položíme jeden plátek ryby kůží dospod. Maso lososa posypeme řádně promíchanou směsí z drobně usekaného kopru, mořské soli, drceného bílého pepře a cukru. Na posypaný plátek položíme druhý plátek kůží nahoru, zatížíme talířem takové velikosti, aby byl losos stlačený. Na talíř dáme závaží, nebo alespoň čtyři konzervy a necháme dva dny v chladničce uležet. Každých dvanáct hodin plátky otočíme a přelijeme vylouhovanou šťávou a opět dobře zatížíme.
- 2Po dvou dnech maso vyndáme ze šťávy, nakrájíme na tak tenké plátky (kosým řezem), jak je nakrájený uzený losos. K lososu na talíř přidáme plátek citronu protkaný malou snítkou kopru a servírujeme s toastovým chlebem namazaným máslem a překrájeným na trojúhelníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 22. 9. 2015
Gravad lax
Dělala jsem již několikrát a je výborný 😉