Hruškové zákusky se zázvorem a šlehačkou
60 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMáslo čerstvé
- Příprava zákusků
- 250gramůListové těsto
- 1lžíceZázvor kandovaný
- 1gramMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr třtinový
- 3kusyHrušky
- Šlehačková čepice
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
414 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
29 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
3 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: plech vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky. Kandovaný zázvor nakrájíme na malé kousky, hrušky oloupeme, rozřízneme podélně na poloviny a zbavíme jádřinců.
- 2Příprava zákusků: listové těsto rozválíme na plát, ze kterého vykrajujeme větší kruhy - o průměru cca 10 cm. Tyto kruhy vyrovnáme na vymazaný plech a necháme v lednici na 30 minut ztuhnout. Než těsto ztuhne, vymícháme 9/10 množství másla s cukrem, do této směsi vmícháme rozkrájený kandovaný zázvor. Zbylou desetinu másla odložíme na konečné potření moučníků. Potom těstové kruhy na plechu z lednice vyjmeme, propícháme vidličkou, na kruhy rozetřeme máslovou směs se zázvorem do menších kruhů tak, aby zůstaly okraje těstových kruhů volné. Na zázvorovou směs rozdělíme poloviny hrušek. Do rozdělených polovin hrušek uděláme zářezy. Na závěr volné okraje těstových kruhů ohneme nahoru, abychom získali mističkovitý tvar zákusků, potřeme každý zákusek rozehřátým máslem a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Hotové zákusky servírujeme horké, jako dezert se šlehačkovou čepicí.
- 3Šlehačková čepice: smetanu vyšleháme dotuha se 3 lžícemi moučkového cukru.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.