Hruškovo-smetanový koláč

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
48 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
11 g
Cukr
62 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.
  • 2
    Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.
  • 3
    Troubu předehřejeme na 170C.
  • 4
    Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.
  • 5
    Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.
  • 6
    Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.