Hruškovo-smetanový koláč
60 min.

Ingredience
- 100gramůCukr moučkový
- 500mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 1kilogramHrušky
- 80gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 125gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
973 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
48 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
11 g
Cukr
62 g
Postup přípravy
- 1Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.
- 2Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.
- 3Troubu předehřejeme na 170C.
- 4Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.
- 5Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.
- 6Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.