Italský koláč s ořechy
75 min.
Ingredience
- Náplň
- 150gramůCukr krupice
- 90gramůMed včelí
- 450gramůOřechy vlašské
- 250mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVejce slepičí
- 40gramůMouka kukuřičná
- 150gramůCukr krupice
- 175gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMléko polotučné
- 215gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1247 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
89 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
6 g
Cukr
63 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme s kukuřičnou moukou a cukrem, do směsi zapracujeme kousky másla a vejce. 2/3 těsta upěchujeme ke dnu a stěnám rozevírací formy do výšky 3 cm. Dáme do lednice i se zbytkem těsta.
- 2Ve větší pánvi zahřejeme cukr bez míchání, až se začne rozpouštět. Za stálého míchání ho pak vaříme 6-8 minut, až má zlatohnědou barvu. Odstavíme a opatrně vmícháme smetanu, vrátíme na oheň a vaříme 5 minut, až je směs hladká. Odstavíme a vmícháme med, nasekané ořechy a dobře promícháme. Necháme trochu vychladnout a rozprostřeme na podklad koláče.
- 3Zbytek těsta rozválíme na plát 25 x 12 cm, z něj nakrájíme pruhy široké 1 cm. Proužky stočíme a vytvoříme z nich na povrchu koláče mřížku. Potřeme mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový koláč necháme vychladnout. Můžeme podávat teplý nebo studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.