Jablečná šarlota
40 min.
Ingredience
- 0,5litrVíno jablečné
- 1,5kilogramyJablka
- 80mililitrůCitronová šťáva
- 80gramůCukr krupice
- 1,5decilitryCalvados
- 500gramůPiškoty cukrářské
- 600gramůMascarpone
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůCukr vanilka
- 40gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1480 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
85 g
Sacharidy
145 g
Vláknina
6 g
Cukr
71 g
Postup přípravy
- 1Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme jablečným vínem a citronovou šťávou, osladíme vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. Zakryté na mírném ohni dusíme 10 minut, až jablka změknou. Ještě teplé scedíme, šťávu uchováme a jablka necháme vychladnout.
- 2Šťávu smícháme s calvadosem a namočíme do ní na pár vteřin cukrářské piškoty (polovinu z připraveného množství) a ty pak navlhčené přitiskneme plochou stranou na stěnu velké mísy, až je celá obložená. V jiné míse smícháme uvařená vychladlá jablka s mascarpone a krupicovým cukrem a touto směsí naplníme mísu vyloženou piškoty. Povrch pokryjeme zbytkem suchých piškotů rovnou plochou nahoru, zatěžkáme talířem a ještě například konzervou a dáme přes noc do lednice.
- 3Následující den odstraníme zátěž, mísu zakryjeme plochým talířem a obratně šarlotu vyklopíme. Pomůže nám, když mísu ponoříme na pár vteřin do horké vody, půjde lépe vyklopit. Vršek šarloty pokryjeme šlehačkou a nasekanými ořechy.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.