Jablečná šarlota

40 min.
Evropa

Ingredience

    • 0,5litrVíno jablečné
    • 1,5kilogramyJablka
    • 80mililitrůCitronová šťáva
    • 80gramůCukr krupice
    • 1,5decilitryCalvados
    • 500gramůPiškoty cukrářské
    • 600gramůMascarpone
    • 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 100gramůCukr vanilka
    • 40gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1480 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
85 g
Sacharidy
145 g
Vláknina
6 g
Cukr
71 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Vložíme do hrnce, zalijeme jablečným vínem a citronovou šťávou, osladíme vanilkovým cukrem a přivedeme k varu. Zakryté na mírném ohni dusíme 10 minut, až jablka změknou. Ještě teplé scedíme, šťávu uchováme a jablka necháme vychladnout.
  • 2
    Šťávu smícháme s calvadosem a namočíme do ní na pár vteřin cukrářské piškoty (polovinu z připraveného množství) a ty pak navlhčené přitiskneme plochou stranou na stěnu velké mísy, až je celá obložená. V jiné míse smícháme uvařená vychladlá jablka s mascarpone a krupicovým cukrem a touto směsí naplníme mísu vyloženou piškoty. Povrch pokryjeme zbytkem suchých piškotů rovnou plochou nahoru, zatěžkáme talířem a ještě například konzervou a dáme přes noc do lednice.
  • 3
    Následující den odstraníme zátěž, mísu zakryjeme plochým talířem a obratně šarlotu vyklopíme. Pomůže nám, když mísu ponoříme na pár vteřin do horké vody, půjde lépe vyklopit. Vršek šarloty pokryjeme šlehačkou a nasekanými ořechy.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.