Jablečné koláčky se zmrzlinou
75 min.
Ingredience
- Na koláčky
- 500gramůListové těsto
- 500gramůJablka
- 20gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 40gramůDžem meruňkový
- Na krém
- 80gramůHrozinky
- 1decilitrVoda pitná
- 100mililitrůRum
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 300mililitrůMléko polotučné
- 30gramůCukr vanilka
- 50gramůCukr krupice
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- Na pyré
- 500gramůJablka
- 50gramůCukr krupice
- 2gramySkořice mletá
- 20mililitrůCitronová šťáva
- 1decilitrVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
98 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
3 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
- 2V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit.
- 3Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky.
- 4Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky
- 5rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.