Jablečné koláčky se zmrzlinou

75 min.
Evropa

Ingredience

  • Na koláčky
  • Na krém
    • 80gramůHrozinky
    • 1decilitrVoda pitná
    • 100mililitrůRum
    • 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 300mililitrůMléko polotučné
    • 30gramůCukr vanilka
    • 50gramůCukr krupice
    • 5kusůVaječný žloutek slepičí
  • Na pyré
    • 500gramůJablka
    • 50gramůCukr krupice
    • 2gramySkořice mletá
    • 20mililitrůCitronová šťáva
    • 1decilitrVoda pitná
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
98 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
3 g
Cukr
32 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
  • 2
    V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit.
  • 3
    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky.
  • 4
    Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky
  • 5
    rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.