Jablečný koláč s marcipánem a jahody
70 min.
Ingredience
- 6kusůJablka
- 5decilitrůVoda pitná
- 6mililitrůCitronová šťáva
- 20gramůCukr skořicový
- 200gramůJahody zahradní
- Na ozdobení
- 30gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- Na Těsto
- 160gramůMarcipánová hmota surová
- 50gramůMáslo čerstvé
- 160gramůCukr krupice
- 3kusyVejce slepičí
- 200gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 60gramůMaizena - kukuřičný škrob
- 40mililitrůMléko polotučné
- Na vymazání formy
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
544 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
15 g
Sacharidy
98 g
Vláknina
5 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Studenou vodu vlijeme do vhodného kastrůlku, přilijeme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme připravená jablka, povaříme 6 minut, odstavíme, necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.
- 2Nahrubo nastrouhaný marcipán se změklým máslem a cukrem utřeme na hladkou hmotu. Do ní za stálého míchání postupně přidáme vejce, vyšleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme tekuté těsto.
- 3Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Do těsta naskládáme vychladlá jablka a jahody. Ovoce vmáčkneme do těsta, povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě, při 160 stupních 45 minut.
- 4Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, poté sejmeme stěny formy. Koláč posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.