Jablečný koláč s medovým karamelem
145 min.
Ingredience
- Medový karamel
- 100gramůCukr krupice
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžíceMed včelí
- 1lžíceRum
- Těsto
- 2kilogramyJablka
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 100gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo
- 1mililitrRum
- 1kusCitrony
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaVanilkový cukr
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
367 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
4 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
7 g
Cukr
70 g
Postup přípravy
- 1Omytá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nastrouháme je na hrubém struhadle. Omytý citrón osušíme a kůru jemně nastrouháme. V hlubší pánvi jablka rozvaříme, před dokončením přimícháme vanilkový cukr, skořici a citrónovou kůru a šťávu z poloviny citrónu. Jablka dusíme přibližně 15-20 minut, až je směs hustá. Pak pánev odstavíme z plotny, k jablkům přimícháme změklé máslo a rum. 2 vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh. Postupně k vychladlejší jablkové směsi přimícháme 3 vejce a nakonec sníh z bílků.
- 2Troubu předehřejeme na 200°C.
- 3Připravíme si medový karamel: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 1 lžíci medu a 2 lžíce vody. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, až vznikne hustá zlatohnědá karamelová omáčka. Tou vylijeme vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu a necháme ztuhnout. Poté do formy nalijeme jablečné těsto.
- 4Formu s těstem položíme na plech, přilijeme k ní opatrně do 2/3 formy vroucí vodu. Koláč pečeme při 200°C přibližně 120 minut. V polovině pečení formu zakryjeme papírem na pečení. Koláč je upečený, až když se začne odlepovat od stěn formy.
- 5Upečený koláč po vychladnutí vložíme do lednice na 3-4 hodiny. Pak ho vyklopíme na velký servírovací talíř. Do formy nalijeme 2 lžíce rumu, formu tak vypláchneme. Vzniklou polevou koláč potřeme, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.