Jablečný likér

70 min.
Česká republika

Ingredience

    • 0,5litrŠťáva jablečná 100%
    • 250gramůJablka
    • 100mililitrůSirup cukrový
    • 250mililitrůCalvados
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
100 kcal
Sacharidy
9 g
Vláknina
575 mg
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytá jablka (nejlépe červená) osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, okvětí a jádřinců. Jablka nakrájíme se slupkou na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy.
  • 2
    Ve větším nerezovém hrnci si zahřejeme čistou jablečnou šťávu na 80°C. Hned k nim přidáme jablka, která musí být zakrytá tekutinou. Důležité je, abychom teplotu udrželi ještě 2 minuty. Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji odlisujeme od výlisků (asi 50 g) a rychle ji opět zchladíme. Šťávu (asi 700 ml) necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stáhneme.
  • 3
    Na 1 l likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml jablečného destilátu a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 l likéru je přibližně 18%.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.