Jablečný likér
70 min.
Ingredience
- 0,5litrŠťáva jablečná 100%
- 250gramůJablka
- 100mililitrůSirup cukrový
- 250mililitrůCalvados
Počet porcí:
10Postup přípravy
- 1Omytá jablka (nejlépe červená) osušíme, rozkrojíme, zbavíme stopek, okvětí a jádřinců. Jablka nakrájíme se slupkou na plátky silné asi 1 cm a odložíme je do mísy.
- 2Ve větším nerezovém hrnci si zahřejeme čistou jablečnou šťávu na 80°C. Hned k nim přidáme jablka, která musí být zakrytá tekutinou. Důležité je, abychom teplotu udrželi ještě 2 minuty. Horkou směs opatrně rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs rychle zchladíme na 40°C, přidáme 1 ml pektolytického enzymu, promícháme a 30 minut budeme udržovat teplotu 40°C. Pak ji odlisujeme od výlisků (asi 50 g) a rychle ji opět zchladíme. Šťávu (asi 700 ml) necháme stát 2 hodiny, dokud se neustálí kal. Potom čistou šťávu stáhneme.
- 3Na 1 l likéru smícháme 650 ml šťávy s 250 ml jablečného destilátu a 100 ml invertního cukrového sirupu. Pode chuti přidáme kyselinu citronovou. Obsah alkoholu v 1 l likéru je přibližně 18%.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.