Jablečný nákyp s ořechy a rumem

55 min.
Evropa

Ingredience

    • 350gramůJablka
    • 3mililitryCitronová šťáva
    • 100gramůMáslo čerstvé
    • 130gramůCukr krupice
    • 20gramůCukr vanilka
    • 60mililitrůŠťáva z růžových grepů
    • 100gramůOřechy vlašské
    • 80gramůRozinky bílé
    • 30mililitrůRum
    • 250gramůPiškotový korpus vaječný
    • 5lžicPomerančová šťáva
    • 2lžíceVoda pitná
    • 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
    • 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
40 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
2 g
Cukr
43 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku.
  • 2
    Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jableční hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu.
  • 3
    Vložíme do nahřáté trouby, kde při 180stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.