Jablečný nákyp s ořechy a rumem
55 min.
Ingredience
- 350gramůJablka
- 3mililitryCitronová šťáva
- 100gramůMáslo čerstvé
- 130gramůCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 60mililitrůŠťáva z růžových grepů
- 100gramůOřechy vlašské
- 80gramůRozinky bílé
- 30mililitrůRum
- 250gramůPiškotový korpus vaječný
- 5lžicPomerančová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaCitronová kůra
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
40 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
2 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Z oloupaných jablek odstraníme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Ve velké pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr, nahrubo nasekané ořechy a hrozinky. Zalijeme šťávou, rumem a stáhneme ze sporáku.
- 2Piškotový korpus podélně rozřízneme na dvě půlky. Pečicí formu dobře vymažeme máslem, na dno formy položíme jednu půlku korpusu. Rozetřeme na korpus připravenou jableční hmotu a přiklopíme druhou půlkou korpusu.
- 3Vložíme do nahřáté trouby, kde při 180stupňové teplotě pečeme 40 minut. Po vytažení z trouby necháme vychladnout. Želé rozmícháme s vodou, potřeme povrch nákypu, necháme vychladnout. Potom nakrájíme na porce, které podáváme na jednotlivé studené talíře. Každou porci ozdobíme vyšlehanou šlehačkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.