Jablková žemlovka
75 min.
Ingredience
- 150gramůCukr krupice
- 1lžičkaSkořice mletá
- 2kusyVejce slepičí
- 8kusůŽemle tuková
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 5dekagramůOřechy vlašské
- 10gramůHrozinky
- 5decilitrůMléko polotučné
- 500gramůJablka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
48 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
3 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
- 2Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
- 3Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
- 4Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
- 5Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
- 6Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 1. 9. 2016
Jablková žemlovka
Žemlovka...někdo ji miluje a někdo nesnáší. Já ji své rodině občas udělám a ponejvíce s jablky. V tomto receptu bych doporučovala dát jablek o dost více a taky přidat rozinky. Potřebovala jsem i o dost více mléka, ale to bude tím, že jsem měla starší pečivo. Cukr si přidá každý dle potřeby, někdo sladí více a někdo méně. Naopak jsem ubrala trochu másla, ale to už je na každém.🙂