Jablková žemlovka

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
48 g
Sacharidy
130 g
Vláknina
3 g
Cukr
52 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.
  • 2
    Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.
  • 3
    Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.
  • 4
    Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.
  • 5
    Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.
  • 6
    Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
čt 1. 9. 2016
Jablková žemlovka
Žemlovka...někdo ji miluje a někdo nesnáší. Já ji své rodině občas udělám a ponejvíce s jablky. V tomto receptu bych doporučovala dát jablek o dost více a taky přidat rozinky. Potřebovala jsem i o dost více mléka, ale to bude tím, že jsem měla starší pečivo. Cukr si přidá každý dle potřeby, někdo sladí více a někdo méně. Naopak jsem ubrala trochu másla, ale to už je na každém.🙂