Jablkovo-hruškový koláč
130 min.
Ingredience
- Na náplň
- 2kusyJablka
- 6kusůHrušky
- 1kusCitron
- 6lžicDžus hruškový
- 1špetkaHřebíček
- 30gramůPistácie
- 0,33lžičkaSkořice mletá
- Na těsto
- 130gramůMáslo čerstvé
- 220gramůMouka pšeničná hladká
- 40gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 3lžíceRum
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
396 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
22 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
2 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout.
- 3Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky.
- 4Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout.
- 5Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
- 6V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme.
- 7Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut.
- 8Před podáváním necháme koláč vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.