Jablkovo-pomerančový dezert s karamelem

145 min.
Itálie

Ingredience

  • Karamel
    • 50gramůCukr krupice
    • 10mililitrůVoda pitná
  • Na ozdobu
    • 1kusPomeranč červený
    • 4lžíceSmetana 16% (pochoutková)
  • Základní suroviny na dezert
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
202 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
1 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
43 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dobře omyté pomeranče osušíme, nastrouháme z nich kůru do misky, přisypeme cukr a promícháme. Troubu si předehřejeme na 170°C. Omytá jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme jadřince, pak jablka nakrájíme na tenké plátky. Jablka hned pokapeme šťávou z 1 pomeranče aby nezhnědla.
  • 2
    Připravíme karamel: do rendlíku si nasypeme 50g cukru, přidáme 10ml vody (1 lžíci), hned promícháme a při mírné teplotě necháme cukr zkaramelizovat. Pak už cukr nemícháme, počkáme až se sám rozpustí. Uvařený karamel dáme do zapékací menší misky. Z jablek slijeme šťávu, na karamel dáme 1/3 jablek, zasypeme je 1/3 pomerančové kůry s cukrem a takto vrsty opakujeme. Pekáček zakryjeme alobalem (nebo poklicí) a vložíme do středu vyhřáté trouby. Pečeme pomalu přibližně 110-120 minut.
  • 3
    Z upečeného dezertu odložíme alobal (nebo poklici), pak celý povrch zakryjeme pečícím papírem, zatížíme ho a dáme do lednice min. na 6 hodin.
  • 4
    Před podáváním si omyjeme a osušíme ještě jeden červený pomeranč, nastrouháme z něj tenké proužky kůry. Ztuhlý dezert rozkrájíme na porce, dáme je na servírovací talířky. Každou porci ozdobíme kopečkem lahůdkové zakysané smetany, posypeme pomerančovou kůrou a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.