Jablkový dort s vanilkovým krémem
50 min.
Ingredience
- Na dort
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 250gramůCukr krupice
- 250gramůJablka
- 20gramůKakao - prášek
- 100gramůKrupice dětská
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 80gramůMarmeláda rybízová
- 2lžíceTuk
- 0,5lžičkaSoda jedlá
- 0,5lžíceRum
- Na krém
- 125mililitrůMléko plnotučné
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 200gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
748 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
41 g
Sacharidy
89 g
Vláknina
2 g
Cukr
62 g
Postup přípravy
- 1Těsto připravíme utřením žloutků s cukrem, přimícháme sodu, kakao, strouhaná jablka, která jsme oloupali a zbavili jádřinců, a krupičku. Na závěr do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků. Připravíme spíše řidší těsto, které vlijeme do tukem vymazané dortové formy. Pečeme zhruba 30 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
- 2V mezičase umícháme krém. Ve studeném mléce rozšleháme mouku, směs přivedeme do varu a asi 2 minuty povaříme. Poté za občasného míchání necháme kaši vychladnout. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Po částech vmícháme vychladlou kaši. Dbáme, aby teplota pěny i kaše byla stejná. Umícháme hladký krém.
- 3Upečený dort vyklopíme na mřížku. Vychladlý korpus rozkrojíme a potřeme marmeládou, ve které jsme rozmíchali rum. Poloviny korpusu opět spojíme a celý povrch potřeme připraveným krémem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.