Jablkový koláč se šlehačkou

105 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2584 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
255 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
2 g
Cukr
39 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla.
  • 2
    Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek.
  • 3
    Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.