Jablkový koláč se šlehačkou
105 min.
Ingredience
- Koláč
- 450gramůJablka
- 150gramůCukr krystal
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 50gramůRozinky tmavé
- 75gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 10gramůKypřicí prášek do pečiva
- 100gramůMandle plátky
- 3lžíceMléko polotučné
- Příprava pečící nádoby
- Příprava šlehačky
- 500mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2584 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
255 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
2 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla.
- 2Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek.
- 3Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.