Jablkový závin s ořechy
65 min.
Ingredience
- 2lžíceCukr moučkový
- 80gramůHrozinky
- 50gramůOřechy vlašské
- 1kusCukr vanilka
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceRum
- 1kusCitrony
- 1kusVejce slepičí
- 750gramůJablka
- 500gramůListové těsto
- 50gramůMandle plátky
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
627 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
36 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
5 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Omytá, oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme je nahrubo. Dáme je do mísy a přidáme k nim pomleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, omyté hrozinky, šťávu z jednoho citronu a vše promícháme.
- 2Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíme, pokud možno do tvaru čtverce, vysokého přibližně 3 mm. Do středu dáme promíchaná jablka s ořechy a všechny čtyři okraje přehneme tak, aby nám směs nevytékala, rohy se na středu spojí a pomocí prstů všechny spoje přimáčkneme k sobě (je to velký čtyřhranný šátek). Vidličkou těsto lehce popícháme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřátá trouby upéct. Pečeme při 220°C asi 20 minut, 5 minut před dopečením posypeme koláč plátky mandlí.
- 3Upečený jablkový závin má zlatohnědou kůrku a když vychladne, posypeme ho práškovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.