Jahodová a pomerančová šarlota
65 min.
Ingredience
- 225gramůJahody zahradní
- 1lžíceCukr moučkový
- 2lžíceŽelatina
- 175mililitrůDžus pomerančový
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 350mililitrůMléko plnotučné
- 60gramůCukr krupice
- 4lžíceLikér pomerančový
- 25gramůSolamyl
- 200gramůPiškoty cukrářské
- 4lžíceDžem jahodový
- 400gramůMléko zahuštěné slazené
- 450mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
616 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
32 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
878 mg
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Do teflonového hrnce nalijeme džus a zasypeme ho práškovou želatinou. Necháme 5 minut stát. Na mírném ohni zahříváme, až se želatina rozpustí.
- 2V míse rozšleháme žloutky a obě mléka, až se smísí. Směs postupně zašleháme do džusu s želatinou. Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs zhoustne, asi 15 minut. Směs se nesmí vařit!
- 3Mražené jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. Rozmixujeme s džemem dohladka. Směs přelijeme do hrnce, přidáme pomerančový likér, škrob a 4 lžíce vody. Zahříváme na středním ohni za stálého míchání, až se směs začne vařit a houstnout. Povaříme asi minutu, potom odstavíme.
- 4Piškoty seřízneme, aby se dobře vešly do formy a stály po obvodu kolmo. Piškoty na dně potřeme 4 lžícemi jahodové směsi. Formu pevně přiklopíme a dáme stranou. Zbývající jahodovou směs dáme do misky a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
- 5350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku. Stěrkou zlehka vmícháme šlehačku do pomerančového krému. Polovinou krému pokryjeme piškoty na dně formy. Na ni dáme 150 ml jahodového krému a zbytek pomerančového. Zbytek jahodového krému rozložíme na povrch. Špachtlí na povrchu vytvoříme z krémů mramorový vzor. Dáme do lednice ztuhnout, asi na 4 hodiny nebo přes noc.
- 6Před podáváním odstraníme z dezertu postranní kruh formy. Dáme na plochou mísu a ozdobíme zbytkem smetany vyšlehané s moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.