Jahodové roládky
90 min.
Ingredience
- 250gramůJahody zahradní
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 90gramůCukr krupice
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 400gramůNudlové těsto
- 20gramůCukr moučkový
- 50gramůMandle plátky
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
527 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
24 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
835 mg
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Pekáč vytřeme tukem. Jahody podélně rozpůlíme. Rozpůlené jahody mírně smažíme na 20 g másla, vyjmeme je a do pánve přidáme dalších 20 g másla.
- 2Do smetany zamícháme žloutky, cukr a citronovou šťávu a směs nalijeme do pánve. Za častého zamíchání ji povaříme, až smetana hodně zhoustne. Odstavíme ji, vmícháme do ní jahody a necháme vychladnout.
- 3Rozválíme těsto na plátky 15x20 cm a vaříme po dvou ve velkém množství vody zhruba 3 minuty al dente, přendáme je do mísy se studenou vodou, necháme asi minutu chladit a potom je rozložíme na ubrousek, aby oschly.
- 4Směs s jahodami a mandle upravíme na plátky těsta tak, aby u okrajů zůstaly 3 cm těsta volné. Nejprve založíme dovnitř dlouhé okraje plátků, potom přehneme kratší okraj, který je blíže k nám, a plátky stočíme. Jakmile náplň začne vytékat, musíme vzdálenější konec nadzdvihnout a naklonit k sobě. Závitky potom opatrně položíme spojením těsta dolů do připravené zapékací mísy. Pokládáme je těsně vedle sebe.
- 5Povrch poklademe kousky zbývajícího másla, posypeme mandlemi navíc a 2 lžičkami prosátého moučkového cukru. Závitky pečeme nejprve zhruba 15 minut v troubě a potom asi 5 minut v předehřátém grilu. Povrch zezlátne, místy mírně zhnědne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.