Jahodové vareňje
40 min.
Ingredience
- 1000gramůJahody
- 200mililitrůVoda pitná
- 1000gramůCukr krystal
Počet porcí:
50Postup přípravy
- 1Jahody na půl hodiny namočíme do vody, potom je zbavíme stopek i kalíšků a ještě je propláchneme pod tekoucí vodou.
- 2Mezitím připravíme cukrový sirup: do nehlubokého kastrolu vsypeme odvážené množství cukru, dolijeme vodu a vaříme. Když se cukr úplně rozpustí, odstavíme sirup z ohně.
- 3Jahody vložíme do sirupu, nádobou opatrně potřásáme, aby se všechny jahody do sirupu ponořily a na velmi mírném ohni je vaříme.
- 4Že je vareňje hotové poznáme, jestliže kápneme sirup na misku a kapka se nerozteče, ale uchová tvar. Kromě toho ovoce nevystupuje na povrch, ale je v sirupu rovnoměrně rozloženo.
- 5Vareňje necháme vychladnout, pak je naplníme do sklenic a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném suchém místě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.