Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou

40 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
188 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
6 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
2 g
Cukr
30 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
  • 2
    Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
  • 3
    Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
  • 4
    Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 17. 5. 2016
Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Dobrý letní koláč, ale recept jsem nakonec musela dost upravit. Pekla jsem na hlubokém plechu s okraji vyloženém papírem na peční, koláč ale není moc vysoký. Do těsta jsem musela přidat trochu mléka, těsto se má na plech rozetřít a v žádném případě to není křehké těsto. Drobenky je třeba více než uvádí recept, dala jsem 100 g polohrubé mouky, 50 g másla a 50 g krupicového cukru, krystal moc nedoporučuji. 220 °C je na tento moučník vysoká teplota, pekla jsem při nižší teplotě a trochu déle. Ovoce doporučuji ještě před pečením trochu posypat cukrem.