Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
40 min.
Ingredience
- Drobenka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceCukr krystal
- 3lžícePšeničná mouka hrubá
- Na vytření plechu
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 2lžíceMouka polohrubá
- Těsto
- 2gramyMouka polohrubá
- 1kusKypřící prášek do pečiva
- 2kusyVejce slepičí
- 200gramůCukr krupice
- 1lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
188 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
6 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
2 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé jahody a meruňky omyjeme, osušíme, meruňky přepůlíme a odstraníme pecky. Připravíme si drobenku: v míse si promícháme hrubou mouku s máslem a krystalovým cukrem, pak směs prsty smícháme tak, že se vytvoří jemná drobenka.
- 2Troubu si zapneme na 220°C. Plech vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
- 3Křehké těsto: do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. V druhé míse si utřeme celá vejce s cukrem do pěny, k ní pak postupně přimícháme prosátou mouku a olej. Těsto vyklopíme na plech, stěrkou ho urovnáme, na plechu střídavě poklademe rozpůlené meruňky a jahody, posypeme je drobenkou a plech vložíme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
- 4Plech s koláčem necháme vychladnout, až pak koláč nakrájíme na porce a podáváme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 17. 5. 2016
Jahodovo-meruňkový koláč s drobenkou
Dobrý letní koláč, ale recept jsem nakonec musela dost upravit. Pekla jsem na hlubokém plechu s okraji vyloženém papírem na peční, koláč ale není moc vysoký. Do těsta jsem musela přidat trochu mléka, těsto se má na plech rozetřít a v žádném případě to není křehké těsto. Drobenky je třeba více než uvádí recept, dala jsem 100 g polohrubé mouky, 50 g másla a 50 g krupicového cukru, krystal moc nedoporučuji. 220 °C je na tento moučník vysoká teplota, pekla jsem při nižší teplotě a trochu déle. Ovoce doporučuji ještě před pečením trochu posypat cukrem.