Jahodový koláč s likérem

50 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
601 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
32 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Upečeme těsto ze sucharů. Suchary rozlámeme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.) Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
  • 2
    Připravíme jahodový základ krému: do mísy nakrájíme 2/3 jahod, přilijeme 400 g kondenzovaného mléka, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 0.6 dl pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 lžíci bílého rumu, směs rozmixujeme dohladka.
  • 3
    Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
  • 4
    Postupně budeme zapracovávat šlehačku do jahodového krému. Pak krémem naplníme korpus a uhladíme.
  • 5
    Čerstvé jahody omyjeme a osušíme. Část z nich pokrájíme na poloviny, 3-4 kusy necháme celé - ty umístíme na střed. Pokrájené jahody poskládáme ozdobně do kruhu po celém obvodu koláče.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.