Jahodový koláč s likérem
50 min.
Ingredience
- jahodový základ krému
- 440gramůJahody zahradní
- 400gramůMléko zahuštěné slazené
- 1lžícePomerančová kůra
- 0,6decilitrPomerančová šťáva
- 3lžíceLikér pomerančový
- 1lžíceRum bílý
- šlehačka
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- těsto
- 170gramůSuchar dietní
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMed včelí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
601 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
32 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Upečeme těsto ze sucharů. Suchary rozlámeme a rozmixujeme. Promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně od středu ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, omočíme je v práškovém cukru.) Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10-15 minut.
- 2Připravíme jahodový základ krému: do mísy nakrájíme 2/3 jahod, přilijeme 400 g kondenzovaného mléka, 1 lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 0.6 dl pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru, 1 lžíci bílého rumu, směs rozmixujeme dohladka.
- 3Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.
- 4Postupně budeme zapracovávat šlehačku do jahodového krému. Pak krémem naplníme korpus a uhladíme.
- 5Čerstvé jahody omyjeme a osušíme. Část z nich pokrájíme na poloviny, 3-4 kusy necháme celé - ty umístíme na střed. Pokrájené jahody poskládáme ozdobně do kruhu po celém obvodu koláče.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.