Jogurtový mražený koláč s pomerančem
60 min.
Ingredience
- krém
- 0,8decilitrMalinová šťáva
- 25gramůŽelatina
- 4kusyPomeranče
- 4,8decilitryJogurt bílý choceňský smetanový
- na ozdobu
- 4kusyPomeranče
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžíceMeduňka
- 1lžičkaKoňak vaječný
- těsto
- 130gramůSušenky zázvorové
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceMed včelí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
510 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
29 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
8 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžíci tekutého medu. Pak přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.
- 2Směs rovnoměrné vtlačíme do kulaté formy o průměru 22-23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu je rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. (pokud by se těsto lepilo na prsty, smočíme si je v práškovém cukru.
- 3Pečeme v předehřáté troubě při 175°C minut 12-15 minut.
- 4Do rendlíku nalijeme 0.8 dl malinové šťávy, přidáme do ní 25 g želatiny, promícháme a necháme ji přibližně 5 minut nabobtnat. Pak šťávu (podle návodu) zahříváme a když se rozpustí, odstavíme ji z plotny a necháme vychladnout.
- 5Omyjeme a osušíme 6 pomerančů. Oloupeme je i z tenké bílé slupky tak, že zbydou jen čisté dílky pomerančové dužiny. Dužinu ze 4 pomerančů společně s želatinou a bílý smetanový jogurt rozmixujeme. Touto směsí naplníme upečený korpus, krém uhladíme, zakryjeme potravinářskou fólií a koláč dáme na 3-4 hodiny do mrazničky.
- 61.5 dl dobře vychlazené smetany vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme 0.5 lžíce prosátého moučkového cukru, lžičku vaječného koňaku a ještě chvilku šleháme.
- 7Těsně před podáváním koláč ozdobíme plátky pomeranče s lístky meduňky a ozdobně nastříkanou šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.