Kakaový koláč ze zakysané smetany

70 min.
Evropa

Ingredience

  • Na polevu
  • Na těsto
    • 300gramůZakysaná smetana
    • 2kusyVejce slepičí
    • 100gramůCukr moučkový
    • 20gramůCukr vanilka
    • 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 3lžíceKakao
    • 200gramůDžem rybízový
    • 2decilitrySmetana zakysaná 14%
    • 0,5lžícePomerančová kůra
    • 0,5lžičkaSoda jedlá
  • Na vymazání pekáče
Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
459 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
23 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
835 mg
Cukr
21 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.
  • 2
    Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.
  • 3
    V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.