Kakaový koláč ze zakysané smetany
70 min.
Ingredience
- Na polevu
- 70gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
- 3lžíceKakao
- 3lžíceVoda pitná
- Na těsto
- 300gramůZakysaná smetana
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- 20gramůCukr vanilka
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceKakao
- 200gramůDžem rybízový
- 2decilitrySmetana zakysaná 14%
- 0,5lžícePomerančová kůra
- 0,5lžičkaSoda jedlá
- Na vymazání pekáče
- 70gramůMáslo čerstvé
- 70gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
459 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
23 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
835 mg
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Do misky dáme zakysanou smetanu, rozklepneme vejce, přisypeme cukr, vanilkový cukr a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Vše promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný pekáč.
- 2Vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160 °C, kde pečeme přibližně 35-40 minut. Upečený, ještě teplý koláč potřeme džemem a necháme vychladnout v pekáči.
- 3V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo, odstavíme, přisypeme cukr, prosáté kakao, zalijeme horkou vodou a mícháme do rozpuštění cukru a zahoustnutí. Připravenou hladkou kakaovou polevou přelijeme povrch koláče a necháme volně anebo v lednici mírně ztuhnout. Kakaovou polevu na koláči nakonec posypeme pomletými ořechy a necháme úplně ztuhnout. Nakrájíme na stejné čtverce, anebo obdélníky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.