Kandovaná citrusová kůra

80 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
785 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
10 g
Sacharidy
180 g
Vláknina
5 g
Cukr
167 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pomeranč rozkrájíme na čtvrtky a vymačkáme z něj šťávu, kterou již nebudeme potřebovat. Každou čtvrtku ještě podélně rozpůlíme. Oddělíme dužninu od kůry a odstraníme bílou vrstvu pod kůrou, protože ta by mohla způsobit, že kůra bude hořká.
  • 2
    Stejný postup opakujeme i u citronů a limetek. Jen s tím rozdílem, že limetky rozkrájíme pouze na čtvrtky.
  • 3
    Každý kousek kůry rozkrájíme na 3-4 tenké proužky, které vložíme do vroucí vody a 30 vteřin povaříme. Poté kůru vyjmeme a necháme okapat.
  • 4
    Ve vodě za občasného míchání rozpustíme cukr, takže nám vznikne sirup, který také za občasného zamíchání přivedeme k varu. Jakmile voda zprůzrační, zmírníme teplotu vaření na minimum.
  • 5
    Vložíme do vody proužky kůry a bez míchání 30 minut povaříme. Celé odstavíme a necháme minimálně 6 hodin stát. Poté bez zamíchání sejmeme ze sirupu tenkou vrstvu, která se na povrchu vytvoří.
  • 6
    Pečící plech vyložíme alobalem a rozložíme na něj jednotlivé proužky kůry, ze kterých setřepáváme nadbytečnou tekutinu. Pak necháme kůru oschnout.
  • 7
    Jestliže chceme kůru ještě máčet v čokoládě, musíme si rozpustit čokoládu a jednotlivé proužky v ní namočit. Ty pak opět položíme na alobal, aby na nich čokoláda ztuhla.
  • 8
    Kandovanou kůru si uložíme do dobře uzavíratelné nádoby a spotřebováváme podle potřeby.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.