Karamelová lízátka s mořskou solí

50 min.

Ingredience

    • 2lžíceVoda pitná
    • 80gramůKukuřičný sirup
    • 200gramůCukr krupice
    • 1lžičkaCitronová šťáva
    • 1,5lžičkySůl mořská
    • 60gramůMáslo čerstvé
    • 1lžičkaTresť vanilková
Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
152 kcal
Tuky
6 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
2 mg
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme.
  • 2
    Smícháme vodu, světlý kukuřičný sirup, krupicový cukr, citronovou šťávu a mořskou sůl v rendlíku o objemu 1,8 litru. Vaříme a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů.
  • 3
    Když začne sirup vařit, dámě do rendlíku cukrářský teploměr a po jedné vmícháme kostičky másla. Vaříme za občasného míchání dokud není na teploměru 149 °C. Odstavíme rendlík a vmícháme vanilkovou příchuť.
  • 4
    Pomocí lžíce naneseme horký sirup s máslem do prohlubní ve formě tak, abychom zakryli konce tyček. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm.
  • 5
    Podle chuti lízátka posypeme hrubou mořskou solí.
  • 6
    Lízátka zabalená jednotlivě do plastové folie a uložená v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až měsíc.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.